A Mohács – Bóly Térségi Fehérborút a Mecsekaljai történelmi borvidéken Hásságy – BólyMohács és Dunaszekcső között húzódik.

mohacs-boly-feherborut_mecseki_borrend
E mediterrán jellegű vidéket a domborzati változatosság és a szőlő – bor kultúrához kapcsolódó múltja, jelene, valamint építészeti, történeti, környezeti emlékei kötik egybe.

A Mohács-Bóly Fehérborút hazánk egyik legmelegebb, szubmediterrán éghajlatú borvidéke, a termelt borok illatban, zamatban gazdag, testes fehérborok. A térségben a szőlőtermesztés tudománya évezredek óta apáról fiúra szálló mesterség. Jellemző borfajták a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling, Olaszrizling, Királyleányka, Juhfark és a Zöldveltelíni, de megjelenik a Cserszegi fűszeres, az Ottonel muskotály.

Jó évjáratokban finom savösszetételű pecsenyebor készül a tradicionális szőlő, a Juhfark terméséből. A borút széleskörű szolgáltatásokat nyújt borkóstolókkal, kényelmes szálláshelyekkel, érdekes látnivalókkal és hangulatos pincefogadókkal, vendéglőkkel az ideérkező vendégek számára.

mohacs-boly-feherborut_mecseki_borrend_2A térség gasztronómiájában jelentősek a svábos ízek és horvát ételek, a tipikusan magyaros ízek, valamint a jellegzetes dunai halételek.

A népi mesterségek közül megtalálható a kékfestő Nagynyárádon, mézeskalácsos, gyertyaöntő, gyapjúfonó és pacskerkészítő Bólyban, busóálarc készítő és fekete kerámia Mohácson, fafaragóműhely Hásságyon.

Több településen kínálnak látnivalót a műemlék jellegű templomok, kálváriák, kastélyok, parasztházak, valamint múzeumok, kiállítások. Jelentős a hagyományőrző csoportok léte és nagy száma. Kórusok, tánccsoportok, zenekarok, kézimunkakörök, népdalkörök működnek valamennyi településen. A környék gazdag néprajzi kinccsel, hagyománnyal rendelkezik, melyek közül kiemelkedő a húsvét hétfői „Emmaus-járás” Bólyban, a Busójárás Mohácson és a Kékfestőfesztivál Nagynyárádon.

A Fehérborút Egyesület programcsomagokban kínálja a borút nevezetességeit, kulturális rendezvényeit, gasztronómiáját és borkóstolókat, melyekről a kedves érdeklődő eseménynaptárunkból tájékozódhat.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel ezt az oldalt: