Baranya megye harmadik, és egyben legifjabb, – már a római korig visszavezethető szőlő-és bortermelő hagyományokkal rendelkező – borútja, a Pécs-Mecseki Borút.

pecs-mecseki-borut_mecseki_borrendTerülete a Pécsi borvidéken belül Mecseknádasdtól Pécsen át Szigetvár-Turbékig húzódik, ahol számos borúti minősített szolgáltató várja az érdeklődőket.

A Borút mögött álló egyesület elsődleges feladatának tekinti a Pécsi borvidék borainak és szolgáltatóinak kiemelt menedzselését, a borúti települések turisztikai attrakcióinak, bor- és gasztronómiai rendezvényeinek népszerűsítését.

A borút borai közt megtalálhatók az illatban, zamatban és extraktban gazdag, testes fehérborok és a mélyvörös színű, finom cseranyagban gazdag vörösborok.

Jellegzetes a Pécsi Cirfandli, sárgászöld színű, fiatalon mezei virágcsokorra emlékeztető illatú, fűszeres zamatú, tüzes testes alkoholban gazdag, finom savakkal rendelkező, száraz vagy félédes, soknyeletű – hosszú bor.

Egyes évjáratokban bogyói aszúsodnak és így különleges, édes természetes csemegebort ad. E nagy értékű borok hosszú ideig, 10-15 évig is megőrzik egyedi, kiváló minőségüket, sőt továbbfejlődnek. Tízéves korukra mézarany színű, ó-illatú, karamellel, szegfűszeggel telt ízűek lesznek.

pecs-mecseki-borut_mecseki_borrend_2

Ossza meg barátaival, ismerőseivel ezt az oldalt: