Mecseknádasd a megye keleti részén, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén található majd’ 2000 fős község, mely lélekszámát tekintve az aprófalvas Baranyában már elég nagynak számít.

mecseknadasd_mecseki_borrend_1
A megye vasúthálózata messze elkerüli, de a közúti megközelíthetősége kitűnő. A hegyek közt eredő, régebben mindig bővizű Öreg- vagy Rák-patak (ma: Rékapatak) a lapos részeken kiterjedt nádas-zsombékos területekkel volt körülvéve. Erre utal, hogy a települést a legkorábbi okmányokban is e környezeti jellegzetesség alapján alkotott névvel illették. Nádasd falu középkori elnevezései különféle okiratokban: Nadas, Nadasth, Nadosth.
Szomszédos községként elsősorban Óbánya (3,5 km), Ófalu (5,5 km) és Hidas (4 km) említhető. A közelben fekvő városok: Pécsvárad 10 km-re, a megyeszékhely Pécs 30 km-re, a Tolna megyei Bonyhád 8 km-re található. Tömegközlekedési eszközként csak távolsági busz jöhet számításba, melyek járatsűrűsége a 6-os út miatt jónak mondható.
A korabeli források szerint az idetelepített németek első házaikat a középkori templom környékén építették fel. Más arculatot mutat a XIX. század elején bevándorló németek eltérő ízlése. Ezek a meredek tetőhéjalású, magas homlokzatú lakóházak az utca felé két fatáblás ablakkal nyíltak. A faluképet azonban ettől a századtól már a méreteiben is tágasabb, fésűs beépítésű, több szobás, tornácos, csonkakonty-tetős épületek sora alakítja.
A XX. század második felében több utcában, több szintes, családi házakkal sűrűn, de nagyon szabályosan beépített utcát láthatunk. A településszerkezet érdekessége a dűlőkben meghúzódó 5 nagy pincesor. Egykor minden házhoz tartozott egy pince is, melynek tulajdonosai az utcák háztulajdonosainak sorrendjében követték egymást itt is. Ma már ez természetesen nem így van, hiszen a sok tulajdonváltás közben ez a sorrend felborult, de a törzsgyökeres lakosok közül még sokan emlékeznek erre.

Német Nemzetiségi Tájház

A tájház és berendezése a XVIII: század elején a Rajna mellékéről, Hessenből betelepült német lakosság népi építészetét, lakáskultúráját és egykori életmódját mutatja be.
Néprajzi gyűjtemény kiállításai: Paraszt enteriőr Baranya német falvaiból,
Egy pécsváradi mézeskalácsos és gyertyaöntőműhely,
A kisújbányai erdősmecskei, szászvár és mecseknádasd faeszköz- és klumpakészítók, kádárok, szerszámkészlete és termékei,
A mecseknádasdi és óbányai fazekasság,
Fejezetek Mecseknádasd történetéből,
Fagereda-vázas építkezés a dél-dunántúli németeknél.

Tel.: (+36)70/263-89-24

Szent István-kápolna

A román és gótikus jegeket mutató Szent István-kápolna a XIII. szászadban épült, falait XIV. századi gótikus freskók díszítik a szentek életéről. A XVI. Századi kerítőfal maradványai ma is láthatóak.
A kora Árpád-kori egyhajós kistemplom alapjaira XIV. századi román és gót elemeket egyaránt tartalmazó templómban Zsigmond-kori falfestmények maradványai láthatók. Ez volt a település plébániatemploma, majd ezt a szerepet a Szent György-templom vette át, és a Szent István-kápolna megmaradt temetőkápolnának

Tel.: (+36)72/463-173

Római Katolikus templom ( Szent György vértanú)

A barokk stílusú plébániatemplomot 1771-ben szentelték fel Szent György vértanú tisztletére, a pécsi Klimo György püspök közreműködésével. Ebből a korból származik a berendezés jelentős része is: a fő-és mellékoltárok, az orgona és a székek. Az oltárképeket Dorff-meister és Maulbertsch köréhez tartozó bécsi mester festette. Gregor Smith , skót festő, Skóciai Szent Margit-káplona, a szentek a Réka-vár köveiből emelt talapzaton álló szobrával.

Schloßbergi romok

A püspöki kastéllyal szemközi dombon, a Schloßbergen álló XIII. századi romok valamikor a kastélyparkhoz tartoztak. A Schloßberget Evlia Cselebi török utazó is leírta, de az itt álló romok nem vár, hanem a román kori templom maradványai

Schloßbergi kilátó, pihenő

A hegy tetejére látogatók, akilátóról beláthatják egész Mecseknádasdot, megpihenhetnek az esőbeállókban, vagy szalonnát süthetnek a kijelölt tűzrakó helyen.

Havas Boldogasszony kápolna

Klimo György püspök idején épült püspöki nyaraló közelében található az 1770-ben felszentelt barokk kápolna. A kápolna bejárata fölött kis torony emelkedik, mennyezete festett, kazettás. Oldaltérképe Szoldatics Ferenc alkotása.

Képek Mecseknádasdról

Ossza meg barátaival, ismerőseivel ezt az oldalt: